Výcvikový deň

13.03.2016 16:38

Slovenský klub pointrov a setrov každoročne pred field trialovou a skúškovou sezónou usporadúva výcvikový deň v Bielom Kostole v revíri poľovného združenia PZ Parná. Inak tomu nebolo ani tento rok. V polovici marca, v jednu peknú sobotu, sme sa teda stretli na poľovníckej chate s výcvikárom klubu Martinom Adámekom.

Niet pochýb, že o výcvikový deň je veľký záujem a tento záujem dokonca narastá v počte členov aj nečlenov klubu, ktorí sa ho zúčastňujú. Tento rok sme mali možnosť vidieť veľmi slušný počet zástupcov našich plemien: IS – 4, GS – 5, POI – 2. Asi prvý raz sa stalo, že gordonov bolo najviac. Okrem toho však ostrovanov doplnili aj kontinentálne plemená ako maďarská vyžla, český fousek, weimarský stavač a saintgermainský stavač.

V dopoludňajších hodinách, keď sme sa už ako tak pozbierali, v areáli chaty sme si spravili nástup a mohol sa zahájiť výcvikový deň aj trošku oficiálnejšie. Martin Adámek spoločne s Dášou Šlachtovou privítali cvičeniachtivých dvojnožcov a ich štvornožcov, ktorí si ešte pri organizačných informáciách mali možnosť očuchať rôzne druhy zveri – pernatú, srstnatú, aj líšku. Rozdelili sme sa do dvoch skupín a mohlo sa začať. Dáša Šlachtová vysvetlila princípy tréningu vystavovania, keďže väčšina vodičov s tréningom ešte len začína, resp. majú mladé „kúsky“, ktoré sa s prácou v poli ešte len zoznamujú. Do nízkej repky sa schovala sliepka, miesto sa označilo pre niektorých neviditeľnou krovinou, tak neskôr ako miesto označenia fungovala Dáška, ktorá okrem iného rozdávala cenné rady a pomáhala začínajúcim vodičom. Každý si vyskúšal systematické hľadanie proti vetru na stopovačke (dlhej šnúre), učili sa navádzať psy doprava, doľava na pískanie, následne nájsť zver, prípadne postúpiť a ostať v pokoji...len tie sliepky sa stále nie a nie naučiť kľudom pred psami, no ale čo už, tak musia kľudovať psi. Takýto postup sa niekoľkokrát zopakoval, každý mal možnosť ísť vyskúšať viackrát celý priebeh od hľadania až po vystavenie. Dá sa povedať, že keď štvornohá mládež pochopila, o čo ide, začali jednotlivé psíky pracovať s ohromnou loveckou vášňou a samozrejme následne, keď sa tréning presunul do levelu „bez stopovačky“ sa vyskytla aj selektívna hluchota pri privolaní. Disciplína „poslušnosť“ je tá, na ktorej treba popracovať takmer u každého bez rozdielu rasy, pohlavia, či veku.

Prvý polčas bol za nami a chlapci zo združenia mali nachystané občerstvenie, vyhriatu spoločenskú miestnosť a doping v podobe kofeínu. Za výbornú starostlivosť im patrí veľká vďaka. Spravili sme si teda prestávku, nechali psy odpočinúť, predebatovali sme rôzne spôsoby a techniky výcviku, rôzne typy skúšok - od vlohových až po vyššie skúšky. Po výdatnom odpočinku sme sa premiestnili opäť na pole a pokračovali v tréningu.

Martin Adámek premiestnil zver na iné miesto a znova si každý vyskúšal hľadanie s vystavením. U mnohých bol vidieť pokrok oproti dopoludniu a tak keď si každý potrénoval, pustili sa všetky psy, aby sa za odmenu prebehli. Postupne sme sa každý pobrali vlastnou cestou a verím, že sa v takejto priateľskej atmosfére čoskoro stretneme aj na field trialoch.

Ďakujeme združeniu PZ Parná za poskytnutie priestoru na túto akciu, za ich pohostinnosť a v neposlednom rade patrí vďaka Martinovi a Dáške, ktorí sa po každej stránke venovali všetkým zúčastneným.